Pembangunan Menyebabkan Pencemaran Alam Sekitar

Perkembangan sosial yang pesat dalam mewujudkan keselesaan duniawi juga mencetuskan pencemaran alam sekitar. Seluruh persekitaran kita dipenuhi dengan ion positif. Adakah anda menggunakan ketuhar gelombang mikro? Penggunaannya menghasilkan 4,800 / cc ion positif, manakala dapur gas pula menghasilkan 3,000 / cc ion positif. Asap kilang, asap kenderaan, dan penggunaan komputer juga menghasilkan ion positif. Ion positif menyebabkan keasidan tisu badan yang mendorong pengoksidaan oksigen reaktif, lalu membawa kepada penuaan dan penyakit seperti aterosklerosis, alahan, kanser, lemah badan, masalah menopaus, reumatisme, sembelit, penyakit gastrousus, sakit bahu dan sebagainya. Ion positif juga menyebabkan pengumpulan asid laktik yang banyak dalam otot, lalu membawa kepada kesakitan, neuralgia dan pening kepala.

Pencemaran udara di kawasan tertutup tersenarai sebagai salah satu masalah pencemaran toksik terburuk di dunia mengikut laporan Institut Blacksmith mengenai Tempat Yang Paling Teruk Tercemar di Dunia.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), hampir 2 juta orang meninggal dunia awal akibat penyakit yang berpunca daripada pencemaran udara dalam kawasan tertutup. Pencemaran udara merupakan faktor utama yang menyebabkan pelbagai masalah kesihatan yang merangkumi jangkitan pernafasan, penyakit jantung, dan kanser paru-paru.

ion wood bookDalam beberapa tahun kebelakangan ini, pembangunan telah membawa kepada kemerosotan yang ketara terhadap persekitaran global di mana bumi menjadi semakin berasid, penyakit semakin kerap berlaku dan rawatan yang biasa digunakan tidak lagi berkesan. Kini, kebanyakan penyakit moden adalah disebabkan oleh ion positif. Untuk mengatasi masalah ini, kita memerlukan lebih banyak ion negatif. “Kesan Ajaib Ion Negatif” Penulis Horiguchi, MD (Presiden Ion Negatif Masyarakat Jepun).


Perhubungan Antara Kepekatan Ion Negatif Dalam Persekitaran Dengan Tahap Kesihatan

Keadaan Persekitaran Kepekatan ion negatif (cc) Tahap kesihatan
Kilang yang banyak pekerja 0-50 Mencetuskan pelbagai jenis penyakit
Tempat tertutup dalam bandar 60-150 Gangguan fisiologi
Kawasan jalan raya 200-500 Penyakit fizikal
Taman 500-1000 Mengekalkan kesihatan asas manusia
Kawasan terbuka 1000 Meningkatkan keimunan dan daya tahan terhadap bakteria
Kawasan pergunungan tinggi 2000-3000 Mampu membersihkan persekitaran dan mengurangkan penyebaran penyakit.

Kawasan Hutan

2000-3000

Menggalakkan penyembuhan semulajadi

Kawasan Air terjun 5000 Menggalakkan faktor penyembuhan

Inilah sebabnya mengapa kita perlu ambil berat.